Més de 250 viticultors protesten a Vilafranca contra la baixada del preu del raïm

Es manifestaren ahir davant de l'INCAVI i convoquen més mobilitzacions per demà divendres a la rambla de Sant Francesc de Vilafranca.

per Josep M. Rovira

Economia, Comarca

Concentració dels viticultors davant del Centre Àgora
Concentració dels viticultors davant del Centre Àgora

Més de 250 viticultors s'han concentrat davant del Centre Àgora de Vilafranca del Penedès (Barcelona) -en una manifestació organitzada per la Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (Jarc) i l'Associació de Viticultors del Penedès- per protestar pel baix preu del raïm que els grans cellers volen pagar aquesta temporada.

 

Després de setmanes especulant sobre una possible baixada del preu del raïm, finalment s’ha confirmat que els dos grans elaboradors de cava pagaran molt menys.

Raïm a 0,30 euros el quilo, un 28% menys que l’any passat, i retallades de compra a última hora. Aquestes són algunes de les mesures que han anunciat empreses com ara Freixenet, Codorniu i Segura Viudas en els últims 15 dies als pagesos.

 El fet que el Ministeri d’Agricultura hagi permès la inscripció de 6.000 hectàrees més de vinya fora de Catalunya, malgrat les peticions del Consell Regulador (l’únic que depèn de l’Estat) ha alimentat un context amb excedent de raïm que no fa cap bé al sector.

 

Nova concentració demà a Vilafranca

 

 

 

Segons un comunicat de la UP, els cellers de cava han engegat "una deriva egoista i insolidària que no respon a l'estratègia començada pel Consell Regulador per prestigiar la marca cava".

 

El manifest exposa que els viticultors han fet una aposta per la viticultura ecològica i per mètodes naturals, per millorar la qualitat del raïm, els costos de producció del qual "no es veuen recompensats" amb els baixos preus.

 

Segons Rafel Renom, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos a l’Alt Penedès: “Els viticultors estem molt decebuts amb el preu del raïm perquè es carrega el mitjà de vida de molts de nosaltres”, afegint que “ningú s’esperava que la ventallada fos tan forta”. “Les grans empreses han perdut la vergonya envers la viticultora de la regió”.

 

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, es va oferir a intervenir entre els elaboradors i els viticultors amb l’objectiu que assoleixin l’entesa. “Sóc aquí en positiu, per mirar d’ajudar. Hi ha moltes empreses que fan les coses ben fetes, que treballen pel territori, però les que no ho fan han d’entendre que això ens perjudica a tots”, va dir Lluch.

 

Per seguir reivindicant una millor remuneració pel raïm, els tres sindicats signants del manifest han convocat per a aquest divendres al matí una concentració de viticultors amb tractors a la rambla Sant Francesc de Vilafranca que començarà a les 10 del matí i després d’una assemblea oberta, anunciaran noves accions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article