Els viticultors del Penedès tenen clar que no podran evitar la rebaixa del preu del raïm d'aquesta verema.

La cimera amb la consellera, els sindicats i cavistes ha servit per constatar que per la verema d'enguany no serà possible apujar preus i per emplaçar-se a reunir-se el novembre per trobar solucions per properes veremes,

per Josep M. Rovira

Economia, Comarca

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, presideix la cimera sobre la crisi del raïm
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, presideix la cimera sobre la crisi del raïm

A la reunió d’aquest dijous, que s'ha celebrat a la seu de l'INCAVI a Vilafranca del Penedès, amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà ha comptat amb la participació dels sindicats: Unió de Pagesos, JARC i l'Associació de Viticultors i pels cellers representants de Freixenet, Codorniu, García Carrión (elaborador del cava Jaume Serra), Caves Pere Ventura, Vallformosa i el Celler Josep Pinyol.

A la sortida de la trobada, tots els participants s'han mostrat "prudentment satisfets" perquè ha servit per "fer un diagnòstic comú" i per posar sobre la taula que l’única manera de tirar endavant i garantir el futur del sector passa per "treballar tots plegats".

Els viticultors, que no s’ha assolit cap solució en ferm per a la present campanya, han sortit de la reunió "esperançats" de què serveixi de "punt d'inflexió" per "sacsejar el sector i entendre que s'ha d'anar tots junts". Han lamentat els preus que rebran pel seu raïm en aquesta collita, però ha reconegut que "no es pot arreglar en una sola verema el que porta molts anys espatllat".

Però davant la manca d’una solució en ferm, els productors han decidit mantenir de manera "simbòlica" la convocatòria de vaga per al pròxim dia 5 de setembre, en la que no colliran ni entregaran raïm als cellers en protesta pels 30 cèntims el quilo de raïms que els volen pagar els grans cellers.

 

Raïm sota el preu de cost

 

Per la franja baixa figuren els 30 cèntims de Freixenet per al macabeu, el xarel·lo i la parellada collits a màquina. Jaume Serra pagarà uns 33 cèntims i a Codorniu parteixen dels 35 cèntims.

Aquests són els imports malgrat que els pagesos recalquen que tan sols per cobrir costos haurien de percebre un mínim de 40 cèntims el quilo.

La consellera ha reconegut  que "Els pagesos cobraran el preu del raïm per sota del qual els podria compensar", si bé ha insistit en el fet que la cimera no l'havia convocat per negociar el preu d'enguany sinó per garantir que la crisi "no passi mai més". Ara caldrà esperar a partir del novembre, quan es convocarà una nova trobada amb els mateixos participants per discutir de les solucions una vegada hagi passat la verema.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article