Estàs a favor del canvi d'horari d'hivern a estiu? Ara, la UE consulta els ciutadans

Un qüestionari a internet recull les preferències dels ciutadans de la Unió sobre el canvi d'horari que es fa dos cops l'any.

Societat, Economia

Estàs a favor del canvi d'horari d'hivern a estiu? Ara, la UE consulta els ciutadans
Estàs a favor del canvi d'horari d'hivern a estiu? Ara, la UE consulta els ciutadans

La Comissió Europea vol saber l'opinió dels ciutadans sobre el canvi horari que es fa dos cops l'any (al març i a l'octubre).

Per això ha obert un qüestionari a internet on es pregunta a tots els ciutadans de la Unió si hauria de deixar de canviar l'horari cada sis mesos. També es pregunta si, en cas que es prefereixi un únic horari, volen que es mantingui l'horari d'estiu o el d'hivern.

 

La Comissió tindrà en compte els resultats d'aquesta enquesta a l'hora de fer una proposta als estats membres, que són els que en última instància hauran de decidir-ho.

 

El qüestionari online està disponible en totes les llengües oficials de la UE (no en català) i es podrà participar en la consulta fins al 16 d'agost.

 

En l'apartat d'enquestes del Montònec Web hem reproduït l'enquesta i la podeu contestar de forma anònima aquí

 

Aneu a l'enquesta del Montònec

 

 

 

El Parlament va demanar a la Comissió que treballés aquest tema davant dels estudis que assenyalen que l'estalvi energètic que es guanya amb el canvi horari és molt petit i en canvi cada cop hi ha més evidències que pot tenir efectes perjudicials per a la salut.

 

El canvi d'hora ni és universal ni es canvia el mateix dia.

El canvi d'hora és una cosa dels països rics

Comencem amb una descripció del mapa: en blau, els països que canvien l'hora; en taronja, ja no utilitza el canvi d'hora; i en vermell, mai han utilitzat el canvi d'hora.

 

Tot i que sobti, són més els països que no canvien l'hora que els que la canvien dos cops a l'any. La raó és clara: si heu llegit la notícia "100 anys amb canvi d'hora i el cas curiós d'Espanya", sabreu que la finalitat era l'estalvi d'energia, promogut per Europa, dins les economies desenvolupades. Com que no tot el món juga a igualtat de condicions, cada país adapta l'horari a l'època de l'any segons la seva conveniència. Gran part d'Amèrica del Sud i gairebé la totalitat d'Àfrica i Àsia mantenen tot l'any el mateix horari.

 

Entre els països desenvolupats, la majoria a l'hemisferi nord, trobem coses tan curioses com que dins dels Estats Units, el Canada o Austràlia hi ha estats que no canvien d'hora, mentre que la resta del país sí que ho fa. Dins Europa, Islàndia és l'únic país que no canvia l'hora.

 

Origen i evolució del canvi d'hora

 

El canvi d'hora és una mesura de més d'un segle de vida que té diversos impulsors. El primer a proposar la idea va ser un neozelandès, l'entomòleg i astrònom George Vernon Hudson, el 1895. Un altre és Benjamin Franklin, que mentre vivia a París va proposar que els francesos es llevessin abans per aprofitar la llum del sol.

 

Va ser la proposa de l'anglès William Willet la que va tenir més èxit. Diuen que un dia del 1905, passejant a cavall ben d'hora al matí, es va adonar que la major part dels londinencs encara dormien durant gran part d'un dia d'estiu i desaprofitaven el sol. Al cap de dos anys ho va publicar, però la seva proposta no va tirar endavant fins al cap de 10 anys. Des de llavors es va proposar impulsar l'horari d'estiu, entre altres coses perquè això li permetia tornar de les seves partides de golf a la tarda quan el sol encara era a l'horitzó.

 

Fins a la Primera Guerra Mundial la mesura no es va fer extensiva a tot Europa. Sempre per la mateixa raó: estalviar energia. En aquell cas, en ple conflicte bèl·lic, es volia estalviar carbó. El 30 d'abril del 1916, Alemanya, els seus aliats i altres zones ocupades per les seves tropes van començar a aplicar el canvi horari. Espanya s'hi va afegir l'any 1918.

 

L'any 1974 Europa va començar a harmonitzar els canvis horaris a tots els països com a mesura d'estalvi energètic per fer front a la primera crisi del petroli, per l'encariment d'aquest producte.

 

La darrera regulació data de l'any 2000, amb la directiva europea 2000/84, en què s'unifiquen els dies dels canvis d'hora a tots els països de la Unió Europea i s'estableix que siguin el darrer diumenge de març i i el darrer diumenge d'octubre.

 

El cas singular d'Espanya

 

L'estat espanyol viu una situació curiosa respecte al canvi horari. El meridià de Greenwich, que marca els fusos horaris mundials amb les anomenades Greenwich Meridian Time (GMT), creua el territori peninsular, però, tot i això, tenim la mateixa hora que Polònia, i no la del Regne Unit o Portugal, cosa que seria més coherent .

 

La raó d'aquest biaix horari prové de l'any 1940, quan el dictador Francisco Franco va decidir adoptar l'horari de l'Alemanya nazi, el que Adolf Hitler havia imposat a tots els territoris conquerits: el GMT+1.

 

Com a curiositat, durant la Guerra Civil Espanyola, el canvi horari no va ser igual a totes les zones d'Espanya, perquè els dos bàndols canviaven els horaris segons els convenia. Els republicans van començar l'últim any de la guerra una hora abans de l'horari universal.

 

Font: Canal 324

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article