Juny i l'onada de Calor. Una de freda i una de calor

Professor Jubilat de la UB, llicenciat en Matemàtiques i en Economia.

Veí de Font-rubí i col·laborador habitual del Montònec

 

El juny ha estat càlid i sec a gran part de Catalunya. Els primers 20 dies han sigut de tipus primaveral i el tram final del mes ha sigut d'estiu rigorós.

 

Una de fred i pluja

 

Entre els dies 10 i 13, l'aproximació d'una profunda depressió freda, centrada a la Bretanya francesa, ha fet baixar les temperatures i la neu va aparèixer en les muntanyes per sobre dels 1800 m. A Font-rubí, han sigut uns dies força freds, el dia 11 la temperatura màxima ha sigut de 18,9 °C (amb una caiguda de 9 °C) i la mínima 13,7 °C. La pluja acumulada ha sigut de 24,1 litres, l'únic dia que ha plogut aquest mes.

 

Una de calor (onada de calor).

 

Entre els dies 25 i 30 hem viscut una onada de calor, les temperatures s'han elevat per sobre de la mitjana climàtica del dia corresponent, les màximes arriben els 38 °C el dia 28 i sempre es troben per sobre dels 30 °C, les mínimes van des dels 23,9 °C fins als 25,8 °C, el dia 30 es produeix una petita baixada amb 30 de màxima i 20,4 de mínima.

 

L'onada de calor ha fet que les temperatures superen la mitjana climàtica en +2 °C, sent un mes càlid. La pluja acumulada és inferior al 50% de la mitjana climàtica, sent un mes sec.

Peixos refrescant-se

 

Que és una onada de calor?

 

L'onada de calor és un fenomen meteorològic, pel qui no existeix una definició única. L'AEMET (Agencia Estatal de Meteorologia) ens dóna una definició feixuga, difícil i plena de tecnicismes. Onada de calor és un període de 3 o més dies consecutius que almenys el 10% de les estacions meteorològiques registren temperatures ambientals per sobre del percentil 95 de la seva sèrie de temperatures màximes diàries dels mesos de Juliol i Agost del període 1971-20001,5.

 

El percentil 95, és un tecnicisme estadístic que garanteix que les temperatures són força altes, amb anomalies iguals o superiors els 2 °C.

 

El nombre de dies, una onada de calor no és pas una calorada o pujada brusca de les temperatures que s'esvaeix aviat, és perdurable en el temps.

Abasta un espai gran (regió, nació, continents, ...)

Gat a l'ombra

L'AEMET utilitza el període 1971-2000 per definir el sistema climàtic, el SMC (Servei Meteorològic de Catalunya) utilitza el 1961-1990, el període de referència depèn del servei meteorològic.

 

Juliol i Agost, s'estableix el període per fer el càlcul de les temperatures de referència (percentil 95) amb les que es farà la comparació de les temperatures del període. Encara que pugui donar lloc a confusions, no es refereix al moment que es pot donar una onada de calor.

 

Altres definicions, coincideixin amb l'AEMET en les característiques principals, extensió espaciotemporal, temperatures elevades, així l'onada de calor és un augment brusc i perllongat de la temperatura (i, de vegades, humitat) per sobre dels valors mitjans del clima d'una zona determinada.

 

És un fenomen meteorològic més freqüent a l'estiu i afecta els éssers humans, animals i collites, però no és estrany al mes de juny4 (p. ex. Espanya 1994, especialment a la mediterrània)

 

L'onada de calor del 2003 a Europa, va matar a desenes de milers de persones, a França van morir a prop de 20.000. El 2006 una onada de calor a Adelaida (Austràlia) va durar 5 dies amb temperatures properes a 40 °C i Puerto Augusta un dia es va apropar als 48 °C. L'onada de calor als EUA el 2006, a gran part del territori, les temperatures registrades van superar la mitjana climàtica, en Dakota del Sud van arribar els 46 °C i a Californià és van registrar-hi temperatures entre els 38 i 54 °C i Els Àngels, el 22 de juliol, va registrar-hi 48,3ºC2.

 

Altres definicions5

 

La BoM (oficina de Meteorologia d'Austràlia) defineix una onada de calor com tres o més dies consecutius en els qui les temperatures diürnes i nocturnes són inusualment altes, en relació al clima local a llarg termini i el passat recent6.

Els USA, un temps canicular o onada de calor és el període de 3 o més dies consecutius per sobre dels 90 °F (32,2 °C). En Mèxic la temperatura generalment és superior2.

L'onada de calor és un episodi de temperatures anormalment altes que es perllonguen en el temps, diversos dies o setmanes i, a més a més, afecten una part important de la geografia del pais7

 

Per més informació:

1 https://meteoglosario.aemet.es/es/termino/169_ola-de-calor

2 https://www.ecured.cu/Ola_de_calor

3 http://eneltiempo-angelrivera.blogspot.com/search/label/olas%20de%20calor

4 http://eneltiempo-angelrivera.blogspot.com/2017/06/verano-en-junio.html

5 https://www.tiempo.com/ram/35178/definicion-basica-y-preliminar-de-ola-de-calor/

6 https://www.tiempo.com/ram/las-otras-definiciones-de-olas-de-calor.html

7 https://www.meteorologiaenred.com/ola-de-calor.html

 Butlletins del SMC.

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/359242/maig-ha-fred-gran-part-catalunya

Toni

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article