LLUITEM CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC DES DE FONT-RUBÍ

Ricard Sala & Jordi Oyonarte 

El canvi climàtic és cada cop més a prop. Un nou estudi indica que tenim 12 anys per a evitar una catàstrofe. Hom considera que s’augmentarà en 2ºC la temperatura mitjana global.

Si això passa cap al 2030, com ho patirem a Font-rubí?

 

 • Es reduirà  l'accés a l’horta; la producció de les vinyes es veurà disminuïda, fins i tot la de l’oliva arbequina.
 • L’aigua serà un bé escàs i el cost de l’energia i dels carburants augmentarà.
 • Socialment, tindrà també un impacte brutal: la immigració africana serà encara més gran i imparable, amb els problemes d’integració que això comporta.

 

EL CO2

 

El principal agent d’aquest impacte és la producció de CO2.

Al nostre municipi, el CO2 ve generat bàsicament pel transport i pel consum a les llars, quasi al 50%, ja que no hi tenim un volum d’indústria prou significatiu.

Llavors, podem actuar en aquests dos fronts:

 

EL TRANSPORT

 

 1. Reduir emissions en el transport: ser més eficients en els nostres desplaçaments i utilitzar mitjans sense l’impacte propi del combustible.
 2. Estar més ben comunicats i realitzar els desplaçaments més en grup i menys a títol individual.
 3. Trencar amb el conservadurisme del cotxe propi i del recurs a la gasolina: qui fa més de 300 km al dia i quants cops a l’any?
 4. Afavorir els cotxes elèctrics al 100%: avui en dia ja no paguen peatge i tenen descomptes en els impostos; i més que n’haurien de tenir!
 5. Els desplaçaments, fer-los amb bicicleta. Sabeu quan es triga d’anar a Vilafranca amb bici elèctrica? 18 minuts, i hi arribes sense suar!
 6. Afavorir les vies verdes entre barriades i els desplaçaments amb mitjans alternatius.

 

LA LLAR

Sens dubte, reduir-hi, en general, el consum de gasoil o d’energia elèctrica. I per aquestes raons:

 

 1. Tenim combustible sostenible de sobres al nostre municipi...; tones de vergues que s'han de cremar cada hivern... Per què no cremar-les en calderes de biomassa i compartir aquest escalf?
 2. Sense parlar de l’estat de deixadesa dels nostres boscos, plens de biomassa.
 3. I, per descomptat, pensar en l’autoconsum elèctric i, potser també, de l’aigua; com una obligació.
 4. Orientar les taxes: afavorir totes aquestes politiques (a Vilafranca es bonifica el 50% de l’Ibi a qui instal·li un 50% de potència elèctrica contractada, amb plaques solars).
 5. O, si més no, contractar la llum amb empreses o cooperatives que aposten per l’energia verda com SomEnergia o Holaluz.com.

 

No està escrit que Font-rubí no pugui ser un municipi  al 100% verd en pocs anys. Està a la nostra mà i en això ens estem quedant enrere.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article