La Diputació de Barcelona i la Generalitat faran arribar la fibra òptica a 55 municipis de la demarcació

Dins d'aquests municipis també està Font-rubí

Societat, Economia, Política

La Diputació de Barcelona i la Generalitat faran arribar la fibra òptica a 55 municipis de la demarcació
La Diputació de Barcelona i la Generalitat faran arribar la fibra òptica a 55 municipis de la demarcació

La Diputació de Barcelona ha començat aquest dilluns els treballs d’eixamplament i millora dels vorals al llarg de 252 quilòmetres de la Xarxa de Carreteres de la Diputació de Barcelona. Dins dels nous vorals de formigó s'incorporarà la infraestructura per a la fibra òptica.

La Generalitat aprofitarà les obres que la Diputació de Barcelona fa a les carreteres per fer el desplegament de la fibra òptica.

 

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, han presentat, aquest dilluns, l’inici de les obres per connectar els municipis de la demarcació amb la fibra òptica. L’acte també ha comptat amb la presència de l’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, i el diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega.

Durant la seva intervenció, Marc Castells ha destacat la voluntat de convertir la demarcació en «un territori d’oportunitats i aquesta és la nostra obsessió». A més, posant en valor que aquesta aposta es va iniciar l’any 2015 amb l’inici del mandat, el president de la Diputació ha recordat que «el Pla de Mandat de la Diputació de Barcelona té un nom: connectem; i avui agafa més sentit que mai, ja no és una metàfora, sinó que és una realitat».

 

 

En aquest sentit, Marc Castells ha posat èmfasi en els 18,8 milions d’euros de pressupost de la Diputació a l’hora de fer possibles aquestes obres, «una aportació molt important que ens permet arribar a 252 km de carreteres que formen part de la Xarxa de Carreteres de la Diputació». Una Xarxa de Carreteres que es posa «a l’abast del s. XXI connectant-hi la fibra òptica», fet que « ens permetrà arribar a 55 municipis i, alhora, a 180.000 persones».

Finalment també ha destacat la «cooperació publico-pública que permetrà que en la canalització que fa la Diputació de Barcelona en els vorals de les seves carreteres»es pugui connectar els municipis amb la fibra òptica enllaçant la xarxa troncal de la Generalitat.

D’altra banda, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha recordat que el Govern de la Generalitat té la voluntat de replicar l’acord assolit amb la resta de diputacions per fer arribar la fibra a les capitals de comarca l’any 2020 i, als nuclis de més de 50 habitants al 2023.

Equilibri territorial i igualtat d’oportunitats

El projecte, amb un pressupost de 18.899.161,33 euros, íntegrament finançat per la Diputació de Barcelona, beneficiarà en una primera fase 55 municipis i més de 178.000 habitants. Els treballs d’eixamplament i millora dels vorals, on s’incorporarà la infraestructura per a la fibra òptica, tindrà un impacte a 252 quilòmetres de la xarxa de carreteres de la Diputació de Barcelona.

El desplegament de la fibra òptica és un dels projectes estratègics del Pla d’Acció de Mandat de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de promoure que tota la ciutadania tingui accés als serveis de banda ampla. Per fer-ho possible, s’aprofiten els projectes ja planificats com a obra ordinària de conservació i millora de la seguretat a les carreteres per incorporar la infraestructura per a la fibra òptica dins del voral de formigó.

La gestió d’aquesta nova xarxa anirà a càrrec del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI), segons l’acord entre aquesta entitat i la Diputació de Barcelona.

Segons aquest acord, la Diputació serà la titular de la infraestructura destinada al pas de la fibra òptica. El CTTI la gestionarà i, també, durà a terme la instal·lació d’un cable de fibra òptica pública en tota la xarxa. A més assumirà els costos de manteniment.

El conveni també contempla la creació d’una comissió estratègica i una tècnica per al seu seguiment, així com un balanç anual de despeses i ingressos d’explotació.

La primera fase d’aquest projecte es realitza a les zones de la demarcació on actualment no hi ha cap xarxa d’accés a la fibra òptica o només n’hi ha una, però s’hi pot actuar per millorar la competitivitat.

Avantatges de les obres als vorals

Com a principals avantatges de les obres que impulsa la Diputació de Barcelona, soterrar el cablejat de fibra òptica en permet una millor protecció física i, especialment, en cas d’inclemències meteorològiques. A més, es millora el drenatge de la carretera; la seguretat viària dels vorals, al ser trepitjables per als vehicles; la durabilitat del ferm i la reducció dels costos de manteniment.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article