Amenaça al model territorial

El Pla Territorial Parcial del Penedès, el 4at Cinturó i el Logis Penedès treuen el cap

Societat, Economia, Comarca

Presentació Plataforma PTP
Presentació Plataforma PTP | M

El nou Pla Territorial Parcial del Penedès (PTPP), ha estat rebuda com una nova amenaça pel territori. El sector vitivinícola, les entitats ambientalistes i de defensa del territori, s’estan organitzant per donar una resposta col•lectiva contra aquest Pla, ja que planifica un seguit d’infraestructures viàries que poden malmetre els espais naturals i agraris, i trenca el consens social i econòmic sobre el model territorial i les darreres polítiques d’incentiu sobre el enoturisme, i les noves apostes sobre els vins de qualitat (Clàssic Penedès i Corpinnat).

Al PTPP s’hi han incorporat infraestructures com el Quart Cinturó, que afectarà directament als municipis de Sant Sadurní d’Anoia i Sant Llorenç d’Hortons i de manera indirecta a tota la Vegueria Penedès. I mentrestant, el transport públic ferroviari segueix alentint el trajecte a Barcelona que fa unes dècades havia estat de 45 minuts, i ara és de més de 1 hora.

"la preservació de la comarca i el paisatge, un model socieconòmic que ha aconseguit mantenir, durant la crisis, unes taxes d’atur, deutes municipals i benestar, molt millors que les comarques veïnes. "

Les patronals del cava i el vi, l’Institut del Cava, Pimecava i UVIPE (Unió Vinícola del Penedès) i el CEPVI (Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola) s’han organitzat per donar veu al sector vitivinícola, per defensar la preservació de la comarca i el paisatge agrari del Penedès. D’altra banda plataformes veïnals, partits polítics, pagesos, entre d’altres, es van adherint poc a poc a defensar un model socieconòmic que ha aconseguit mantenir, durant la crisis, unes taxes d’atur, deutes municipals i benestar, molt millors que les comarques veïnes.

Els principals desacords sobre el pla són perquè proposa el quart cinturó, proposa un canvi de categories dels espais oberts, traça nous vials secundaris i implantacions d’activitat amb una gran afecció a paisatges de gran valor, i desconsidera el valor singular del paisatge de la vinya que cal vincular-lo al planejament amb caràcter normatiu, a partir de les directrius del Catàleg de Paisatge així com de l’ actualització de la Carta del Paisatge. Tothom es pot adherir a www.preservemelpenedes.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article