L'Alt Penedès vol eliminar l'ús de fitosanitaris a la vinya

Aquest any es posa en marxa un projecte per aconseguir varietats que siguin immunes a l'atac del míldiu i la malura.

per Josep M. Rovira

Economia, Comarca

L'Alt Penedès vol eliminar l'ús de fitosanitaris a la vinya
L'Alt Penedès vol eliminar l'ús de fitosanitaris a la vinya

L'Alt Penedès vol ser pioner en l'eliminació de l'ús de fitosanitaris en el conreu. Per aconseguir-ho, aquest any ha posat en marxa el Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) 'Penedès sostenible i saludable', amb el qual s'experimenta als camps per aconseguir varietats que siguin immunes a l'atac del míldiu i la malura, els dos fongs més comuns. El projecte està ideat per a tota l'agricultura de la comarca, però el predomini de la vinya arreu del Penedès fa que sigui el sector és on més s'està incidint.

 

Es vol seguir els passos d'altres països europeus, com França o Alemanya, on la restricció de productes com el sofre i el coure a l'agricultura està molt més avançada. L’Alt Penedès vol anar un pas més enllà i arribar a eliminar-los.

l'any 2024 es podria obtenir el primer raïm resistent als fongs

La iniciativa compta amb el suport econòmic del Fons FEDER i amb la participació de la DO Penedès, el consell comarcal i els ajuntaments de Subirats i Vilafranca i amb la implicació de diferents cellers.

 

L'erradicació dels fitosanitaris a la vinya seria beneficiosa pels pagesos i pels consumidors, que podrien tornar a disposar de vins "ancestrals”. Des de la coordinació del projecte, s'augura que l'any 2024 es podria obtenir el primer raïm resistent als fongs. Fins a arribar a aquesta fita, però, queda un llarg camí d'experimentació a on els ceps són exposats al míldiu i a la malura.  Posteriorment s'escullen els ceps que han sobreviscut als fongs per anar creuant-los entre si, de manera que es va fent una selecció natural que, al cap dels anys, permeti tenir vinyes immunes de les varietats autòctones Macabeu, Xarel•lo, Parellada i Ull de llebre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article