Unió de Pagesos alerta d’una davallada de producció d’olives en aquesta campanya a Catalunya.

Respecte a l’Alt Penedès, Unió de Pagesos alerta d'una disminució de la collita d'olives d'entre el 70 i el 80%.

per Josep M. Rovira

Economia

Unió de Pagesos alerta d’una davallada de producció d’olives en aquesta campanya a Catalunya.
Unió de Pagesos alerta d’una davallada de producció d’olives en aquesta campanya a Catalunya.

Unió de Pagesos adverteix d’una forta baixada de la producció d’olives a Catalunya de cara a la campanya 2018-2019 per diversos motius relacionats amb la meteorologia, entre llargues sequeres i aiguats abundants. Les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès són les zones més afectades, amb pèrdues de producció del 30% al 80% en funció del territori.

 

A les Terres de l’Ebre, després de tres anys consecutius de sequera a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, les pèrdues poden arribar a ser del 80% respecte de la producció anterior al període de sequera.

 

Al Baix Camp, la reducció de collita pot arribar fins a un 70% menys que en la de la campanya passada; a l’Alt Camp, podria situar-se en la meitat de la de l’any passat, i al Baix Penedès, un 60% menys que la campanya passada.

A l’Alt Penedès, calcula entre el 70% i el 80% inferior

Pel que fa a l’Alt Penedès, el sindicat calcula que la collita serà entre el 70% i el 80% inferior a la de l’any passat.

 

Les causes de la reducció de collita han estat molts problemes en la fase de floració i quallat del fruit. A part d’aquest problema, la tendència pròpia del conreu a l’alternança productiva i un llarg període sense pluges durant l’agost i el setembre fan difícil concretar la previsió. Finalment, cal esperar les conseqüències que tindran per a aquest conreu les darreres pluges d’octubre, molt abundants.

 

Pel que fa al preu en origen de l’oli d’oliva, el sindicat adverteix d’una forta caiguda al llarg de la campanya actual que sumat a la disminució de la producció prevista, pot abocar els productors a una pèrdua de renda amb un risc per a la viabilitat de les explotacions.

 

Segons dades del Ministeri, mentre que la caiguda en origen del preu en l’oli d’oliva verge extra era el juliol del 2018 d’un 30,03% menys respecte de la campanya anterior, el preu al consum només s’havia reduït el 0,98%. Si s’analitza la variació mitjana respecte a les dues anteriors campanyes s’observa que mentre el preu en origen cau un 9,3% el preu al consum s’incrementa un 5,22%.

 

Podeu llegir el comunicat complet aquí

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article