El Parlar Penedesenc a la web

L’Institut d’Estudis Penedesencs presenta el web del Parlar Penedesenc amb un recull de prop de 200 mots.

per Josep M. Rovira

Cultura i festes, Comarca

Joan Solé Bordes (secretari de la Secció de Parlar Penedesenc de l’IEP) i Josep Anton Calvet (autor del web).
Joan Solé Bordes (secretari de la Secció de Parlar Penedesenc de l’IEP) i Josep Anton Calvet (autor del web).

Dissabte 27 de desembre va tenir lloc a l’auditori del Vinseum de Vilafranca, un acte organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs en què es presentà el web Parlar penedesenc, una eina que busca omplir el buit en l’estudi i divulgació del lèxic propi del Penedès.

 

El web del Parlar Penedesenc veu la llum després de sis anys de treballs de la secció de parlar penedesenc de l’IEP.

Durant aquests anys s’ha fet un recull dels mots que, dins del patrimoni general de la llengua catalana, identifiquen, o han identificat, la parla del Penedès a partir del buidatge de tota mena de textos d’autoria penedesenca i de les aportacions de voluntaris d’arreu del territori que tenien coneixement de mots o expressions considerades pròpies d’un àmbit territorial concret que pertanyés al Penedès.

 

El projecte del Parlar Penedesenc ha estat encapçalat pel filòleg Ramon Marrugat i Cuyàs.

Marrugat explicava que el parlar del Penedès s’inclou dins el català oriental però té un seguit de peculiaritats que el diferencien del parlar d’altres zones.

 

De les primeres recerques se’n desprèn que el domini del parlar penedesenc és, grosso modo, el territori comprès entre el Gaià, la Segarra i Montserrat. És un territori que sobreïx les comarques oficials de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, i que s'estén en part de les que porten els noms de Baix Llobregat, Anoia i Tarragonès.

Aquesta delimitació ha de restar més ben fixada en la prospecció que la secció del parlar penedesenc fa per a la recerca i establiment d’isoglosses lèxiques en les zones frontereres, com la que actualment es porta a terme a la rodalia de Torredembarra.

 

El desenvolupament del web del Parlar Penedesenc ha anat a càrrec de Josep Anton Calvet, llicenciat en Història i cap de la secció d'Història de l’IEP i es pot consultar a:  www.iepenedesencs.org/parlarpenedesenc.

 

Aquest web alhora potser un multiplicador de la tasca de recerca, ja que s'obre a què totes les persones puguin fer aportacions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article