QUE NO T'EXPLIQUIN HISTÒRIES, EVIDÈNCIES DE LA NOSTRA REALITAT NACIONAL.

Jaume Benages Pàmies (Tarragona, 1966). Metge especialista en urologia, doctorat en història de la medicina i autor d'aquest llibre de divulgació històrica, que neix amb la intenció de rebatre, d'una manera rigorosa però alhora força simple i didàctica, tres de les asseveracions més utilitzades pel nacionalisme espanyol per intentar minimitzar o desqualificar els drets històrics de la nació catalana: «Hispania es lo mismo que España»; «La Corona de Aragón era aragonesa» i «España es la nación más antigua de Europa».

Presentació del Llibre

 

 Aquestes tres asseveracions: «España ya existía en tiempo de los romanos (o Hispania es lo mismo que España), La corona de Aragón era aragonesa (o Catalunya nunca ha sido una nación) i España, la nación más antigua de Europa; es poden sentir amb certa freqüència en els parlaments de molts personatges de la vida pública espanyola, des de polítics de primer nivell a pseudo-intel·lectuals i gurus de la més carrinclona i rància fauna mediàtica de Madrid.

 

La manipulació i la censura de la veritat històrica a partir del segle xvi és prou coneguda i documentada a Espanya. La nova i interessada recreació de la història per part del nacionalisme espanyol ha estat planificada i repetidament difosa al llarg dels darrers segles. Han estat múltiples els temes tractats en aquest perenne adoctrinament identitari, no obstant n'hi ha un que ja es pot considerar com un clàssic: la negació de la personalitat històrica, cultural i política de Catalunya.

 La intenció d'aquest llibre és la divulgació, de la manera més simple i entenedora possible, d'una sèrie de dades i conceptes històrics bàsics d'un període concret de la història de la península ibèrica.

 

Aquestes dades i conceptes han estat elaborats seguint una curosa aplicació del mètode científic (relat de les conclusions més consensuades per part dels historiadors professionals) i serveixen per donar contingut a tres textos independents (dos d'ells en format d'article de premsa) utilitzats per rebatre cadascuna de les asseveracions que s'han mencionat a l'inici.

 

Hem de tenir present que la història és una ciència en constant evolució i que algunes de les coses que es relaten en aquest llibre, potser més endavant, la investigació demostrarà que no eren exactes. És imprescindible el compromís dels investigadors per fer evolucionar aquesta apassionant carrera humanística. Dediquem la portada d'aquests llibre a la descoberta d'Amèrica, un tema del que darrerament s'han aportat moltes noves dades i del que és fàcil preveure que en els propers anys els docents l'hagin d'explicar d'una manera força diferent a l'actual.

 

Per acabar només recordar que per analitzar la història, les dates, els fets i els noms per si sols, no serveixen de gaire, cal fer sempre un constant esforç de contextualització per entendre correctament el veritable sentit del que volem estudiar.

L'autor